24 Mayıs 2008 Cumartesi

Ezilenlerin Tiyatrosu - Augusto Boal


Çalıştay

2 kısa günün ardından çalışmalardaki, bildiğimizi düşündüğümüz o egzersizlerin, bizi lidersiz- katılımcı bir yönetim anlayışı içersinde nasıl kaynaştırdığına tanık olduk.

Bu, hem bireysel yeteneklerimizi geliştirip yaratıcılığımızı konuşturabileceğimiz bir kıvama doğru bizi taşırken, diğer yandan da nasıl olupta, bu kadar bütünleştirici bir yaklaşım içinde kendimizi bulduğumuzu anlamaya çalışıp durduk.. (Kafamızı bulandırmış olan tüketim toplumundaki yaşatımızdan kurtulamamışlıktı!)

Aslında, bu yolda pek çok egzersizi, bu farklı yaklaşımlarına da bizi biraz yaklaştırarak içinde barındıran ve onları her zaman merakla arayıp bulacağımız, hatta durmadan üzerlerinde farklı gruplarla çalışabileceğimiz, çoktan Türkçeye bile çevrilmiş bir kaynağın olduğunu da, ancak şimdi keşfediyor olmaktan dolayı (belki) biraz utanmışlık hisseder olduk!

Bu kaynak, bir daha ki buluşmamıza kadar tek okuma ödevi olarak kalmayacak tabii; "Ezilenlerin Tiyatrosu" üzerine kuramsal yaklaşımlar için okumaya zaman ayırma teşebüslerimiz nedense hep gecikmeli beklemekte olduğundan, Boğaziçi Üniversitesi Yayınlarından bu konuda bir kitap daha olduğunu ancak şimdi hatırlıyoruz..

Neyse uzun lafın kısası, çalıştayın beni taşıdığı asıl son noktaya da deyinmeden geçemeyeceğim:

Tiyatro ile ilgilenen, oyunculuğu benimseyen dinamik üniversite gençliğimiz, öğütücü popüler medyanın imgelem bombardımanlarının etkisinden kendilerini kurtarabilirlerse, öncelikle sadece kendileriyle yüzleşebilecek cesareti toplayabilecekleri, belki bu tür yaklaşımlarla biraz daha ciddi bir şekilde ilgilenerek, gerek oyunlarında ve gerekse hayatlarında biraz daha fark yaratabilirler, diye düşünüyorum..

Aksi halde, kaybettikleri yalnız belleklerindeki sinir hücreleri olmayacaktır, aynı zamanda doğal yeteneklerini de bu zamana ve zemine kaptırıp, onlardan beklenen rutine bağlanmakla yetinip, sonra da çok gecikmiş durumda kalmanın ağında, çırpınır şekilde kendilerini bulacaklardır..

Festivallerin açtığı bu araştırmacı merakla dolu olan yolda tekrar buluşmak üzere.. şimdilik hoşçakalın..

Kaynaklar: 2 çeviri kitap

Hiç yorum yok:

Telif Hakları

cumhurkocalar@gmail.com İstanbul, Türkiye

Bu veb sitesinde yayımlanan yazılar bu sitedeki orijinal linki verilerek kaynak gösterilmek ve yazarının adı mutlaka belirtilmek kaydıyla, ayrıca bir izin almadan internet üzerinden elektronik ortamda kullanılabilir. Yazıların basılı ortamda kullanımı için yazar izni gereklidir.